H.A.E.S--HIGH ADVANCING ENGINEERING SYSTEMS

                                       ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το έτος 1993, όταν και σταμάτησε η παγκόσμια παραγωγή του HALON, ομάδα Διπλωματούχων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. υπό την επωνυμία H.A.E.S ασχολήθηκε με την έρευνα στα νέα κατασβεστικά υλικά που καταχωρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για το περιβάλλον (ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY) για την αντικατάσταση του HALON, αλλά και στα νέα συστήματα πυροπροστασίας που αναπτύχθηκαν με αυτά. Παράλληλα, μελέτησε νεότερες μεθόδους εφαρμογής τους, αναπτύσσοντας έτσι μια νέα τεχνολογία πυροσβεστικών συστημάτων που καθιερώθηκαν με ειδικές ονομασίες από την  H.A.E.S.

Το έτος 1997 και ύστερα από την συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία POWSUS Inc, η οποία υπήρξε από τις πρώτες που είχαν συμπεριληφθεί στο σχετικό ειδικό πρόγραμμα SNAP του EPA και στην επιτροπή για την ανάπτυξη του αμερικανικού προτύπου NFPA 2010 (γεννήτριες αερολυμάτων), παρουσίασε σε επιλεγμένες πυροσβεστικές εταιρείες της Ελλάδας, νέα συστήματα με οικολογικά κατασβεστικά υλικά υποκατάστατα για την αντικατάσταση του HALON, τα οποία αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την χρήση τους στην Ελληνική Πυροσβεστική Νομοθεσία.

Έκτοτε ξεκίνησε επαγγελματική δραστηριότητα με την αναζήτηση συνεργατών, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων πυροσβεστικών 
συστημάτων  στα πλαίσια της Ελληνικής Νομοθεσίας, με αφορμή νεότερη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία του έτους 2003, αποφασίσθηκε ο παροπλισμός  των παλαιών πυροσβεστικών συστημάτων με κατασβεστικό υλικό HALON 1211 (φορητά μέσα) και 1301(μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης).                                                                                  

Το έτος 2004, η H.A.E.S σχεδίασε για λογαριασμό των επιλεγμένων πυροσβεστικών εταιρειών, συστήματα νέας τεχνολογίας σε οικονομοτεχνική βάση, για την ασφαλή εφαρμογή των νέων εγκεκριμένων κατασβεστικών υλικών, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές ετικέτες, ελλείψει σχετικών εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων.

Παράλληλα, παρουσίασε σε ειδική ιστοσελίδα με τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ εκτεταμένη ύλη με στόχο την ορθή ενημέρωση των Μηχανικών, την παρουσίαση των εξελίξεων στον χώρο της πυροπροστασίας, καθώς επίσης και την πραγμάτωση ενεργειών για την διόρθωση των κακώς κειμένων στην Ελληνική Πραγματικότητα.

Είχαν ήδη προηγηθεί δύο τεχνικά σεμινάρια στους μηχανικούς υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού σώματος, επί του αντικειμένου της αντικατάστασης του HALON, καθώς επίσης και της έγκαιρης εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στον τομέα της Πυροπροστασίας. Ακολούθησαν δύο σημαντικές επαγγελματικές συνεργασίες με τα εργοστάσια ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT και SELLER HELLAS για την αυτόματη πυρόσβεση υπαιθρίων ηλεκτρικών
εγκαταστάσεων. 

Το έτος 2008,η H.A.E.S προσάρμοσε και τυποποίησε τα πυροσβεστικά συστήματα FIRETANK σύστημα FIREPOT  στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 842/2006 για την ασφαλή χρήση των αερίων του θερμοκηπίου.

Το έτος 2009, προσάρμοσε και τυποποίησε το πυροσβεστικό σύστημα COOKSAFER TOTAL   
στην τελευταία νομοθεσία για τα επαγγελματικά μαγειρεία, με την χρήση του εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού με την ονομασία K-SOL Wet Chemical. 

Το έτος 2012, βρίσκει την τεχνολογία H.A.E.S να έχει επιτύχει, αφού οι επιλεγμένοι συνεργάτες (τεχνικά γραφεία και πυροσβεστικές εταιρείες) που συνεργάστηκαν, διέθεταν πολλές αναφορές επιτυχούς χρήσης (references) σε τεχνικά έργα, 
αλλά και αρκετοί μελετητές μηχανικοί ενσωμάτωσαν τα συστήματα H.A.E.S στις μελέτες τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της εταιρείας του Δημοσίου: ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, η οποία και την ενσωμάτωσε στις μελέτες της για τα δικαστικά μέγαρα της Ελληνικής Επικράτειας. 

Βασικός  Στόχος της τεχνολογίας H.A.E.S υπήρξε η ανάπτυξη και καθιέρωση Τεχνικών Φακέλων για την προμήθεια, εγκατάσταση και περιοδικό έλεγχο οικονομοτεχνικών μονίμων πυροσβεστικών συστημάτων στα πλαίσια της νομοθεσίας, στοχεύοντας ιδιαίτερα:

ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ  ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ  ΧΡΟΝΟΥ. 


Η παρακαταθήκη της H.A.E.S βρίσκεται στα χέρια επιλεγμένων συνεργατών σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα εφαρμόζουν στο μέλλον αδιάκοπα την τεχνογνωσία της H.A.E.S με μια σειρά μονίμων πυροσβεστικών συστημάτων επικεντρώνοντας στην πυροσβεστική προστασία των επαγγελματικών μαγειρείων, των βιομηχανικών ηλεκτρικών πινάκων, των servers HlY, των τζακιών και λεβητοστασίων κ.α.